TPMS

Banden spanning sensor

 

Verplicht per 1 november op nieuwe auto's
Vanaf 1 november 2014 wordt er nieuwe Europese regelgeving van kracht die bandenspanningscontrolesystemen (ofwel TPMS) verplicht stelt voor alle nieuw geregistreerde auto's. 

Wat is TPMS?


TPMS (Tyre Pressure Monitoring Systems) is de vaak gebruikte Engelse term voor bandenspanningscontrole systemen. Het zijn slimme elektronische systemen die de bandenspanning (realtime) in de gaten houden en een signaal aan de bestuurder afgeven zodra er iets mis is. 
TPMS vervult drie functies:
- Het verhoogt de rijveiligheid, door het tijdig opmerken van een te lage bandenspanning
- Het voorkomt een hoger brandstofverbruik, veroorzaakt door een verkeerde bandenspanning
- Het voorkomt onnodige bandenslijtage, veroorzaakt door een verkeerde bandenspanning

Kan ik zelf banden en wielen met een direct TPMS systeem monteren?
De montage van banden en velgen is een veiligheidskwestie en vereist deskundigheid (denk aan de controle van de conditie van de band en het gebruik van het juiste aanhaalmoment). Daarom raden wij standaard al aan om dit enkel uit te laten voeren door Tyres4cars. Directe TPMS systemen voegen daar nog extra redenen aan toe:

- Om slijtage aan de sensor te voorkomen is bij elke bandenwissel het juiste onderhoud van het ventiel en van de pakkingen van belang. Vertrouw hiervoor op Tyres4cars.
- Bij nieuwe banden en/of nieuwe sensoren is vaak programmeerwerk vereist om de draadloze communicatie tussen TPMS sensor en de ontvanger werkend te krijgen. Tyres4cars heeft hiervoor de juiste apparatuur in huis.
- Bij elke bandenwissel dient het batterijniveau van de sensoren gecontroleerd te worden. Ook hiervoor heeft Tyres4cars de juiste apparatuur in huis.
De losse bandenspanningsensor

Mijn auto is niet voorzien van een TPMS systeem. Ben ik nu verplicht om een TPMS systeem te laten installeren?
Nee, auto's die volgens de nieuwe wetgeving onderhevig zijn aan de TPMS verplichting zijn altijd af-fabriek voorzien van een direct of indirect TPMS systeem. Hieruit kun je concluderen dat, indien je auto dat niet heeft, je auto niet onder de TPMS verplichting valt.

Hoe weet ik dat er een TPMS systeem in mijn auto zit?
Je kunt dit zien aan een icoon / lampje op je dashboard (hieronder getoond). Bij een bandenspanningsprobleem zal deze ook blijven branden.


TPMS waarschuwingslampje

 

Wilt u voor uw winterset sensoren monteren ?  U bent ons aan het juiste adres, zowel het monteren en programeren kunt u bij ons laten uitvoeren. dit kan al vanaf €199,00